– Vi kan inte utesluta att flera personer kan bli gripna för det finns spår och saker att gå vidare på, säger Johan Thalberg. Foto: Christoffer Söderman / SVT

Misstänkt för scooter-rånet i Västerås släpptes

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen greps och anhölls en pojke under 18 år misstänkt för ett rån som inträffade tidigare samma dag i Västerås berättar polisen region Mitt. På fredagen släpptes personen.

– Med tanke på hänsynslösheten när de gör det i hemmet känns det extra bra att målsägaren kan få någon form av upprättelse, säger Johan Thalberg, presstalesperson polisregion Mitt.

På torsdagen vid 12-tiden inträffade ett grovt rån i Västerås. Flera gärningspersoner tilltvingade sig genom hot en mc-scooter i målsägandes hem.

Polisen inledde omedelbart en större insats för att få tag i gärningspersonerna som lämnade platsen på den stulna mc-scootern.

– Bland annat deltog helikopter och polishundar. Man växlade även upp arbetet i polishuset, säger Johan Thalberg, presstalesperson polisregion Mitt.

Hittades i ett förrådsutrymme

Insatsen ledde till att den stulna hittades i ett förrådsutrymme i en annan del av Västerås senare samma dag. Strax efter fyndet greps en pojke mellan 15 och 18 år misstänkt för det rånet.

– Vi kan inte utesluta att flera personer kan bli gripna för det finns spår och saker att gå vidare på, säger Johan Thalberg.

Släpptes på fredagen

På fredagen släpptes pojken, men han är fortfarande misstänkt för brott, även om rubriceringen ändrats från grovt rån till rån.

– I nuläget anser jag inte att det är proportionerligt mot brottets art att hålla honom inspärrad längre, säger åklagare Joel Teran.

Om varför rubriceringen ändrades till rån säger Teran:
– Vi har tittat på omständigheterna, och enligt praxis ställs höga krav för att ett rån ska bedömas som grovt brott. I nuläget föreligger inte tillräckliga bevis för att det ska nå upp till den nivån.

Ser samband mellan rånen

Polisen ser att det finns ett samband mellan flera av rånen och analyserar just nu en mängd data och information för att snabbare komma framåt i utredningarna. I flera av ärendena har det förekommit våld, hot om våld och tillhyggen.

Vad gör ni nu?

– Självklart behöver vi titta på att brottförebygga. Vill inte säga vad vi gör men det kan vara högre polisnärvaro på vissa tidpunkter och platser. Med antalet rån den senaste tiden så är frågan högt prioriterad.

1 september, Östermalm. Försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

3 september, Björnövägen. Grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

5 september, Eriksborg. Rån alternativt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

5 september, Dingtuna. Försök till grovt rån alternativt försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

9 september, Bäckby. Grovt rån.

10 september, Skälby. Tillgrepp av fortskaffningsmedel.

13 september, Råby. Grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

15 september, Råby. Grovt rån.

16 september, Vallby. Grovt rån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer