Foto: SVT/Arkiv

Ett blandat betyg i hälso- och sjukvårdsrapport

Publicerad

Idag publicerade SKL (Sveriges kommuner och landsting) den årliga hälso- och sjukvårdsrapporten. I Västmanland visar rapporten på ökade väntetider, men också på en bra patientsäkerhet. 

Rapporten baseras främst på statistik från webbsidan ”Vården i siffror”, som samlar in data kring hälsa och sjukvård från de olika regionerna i landet. Tanken med rapporten är att ge indikationer på hur vårdsituationen ser ut i de olika länen. 

I rapporten redovisas bland annat statistik kring några av de mest vanligt förekommande folksjukdomarna. I de flesta områdena, så som för stroke och hjärtinfarkt, så går utvecklingen framåt och dödligheten har minskat under se senaste tio åren. Psykisk ohälsa bland unga ökar däremot runt om i landet och i Västmanland är väntetiden lång för de sökande. En situation som hälso- och sjukvårdsdirektören i Västmanland, Anne-Marie Svensson, beskriver som problematisk just nu. 

– Vi har stora utmaningar när det kommer till psykisk ohälsa bland unga. Väntetiden är lång för en fördjupad utredning och behandling. Det är många som söker och det är svårt att hitta medarbetare med rätt kompetenser.  

Få vårdrelaterade infektioner 

En annan utmaning för sjukvården här i Västmanland är det stora antalet höftledsoperationer, som det ofta är en lång väntetid till på grund av att mer akuta operationer får förtur.  

– Väntetiden till höftledsoperation hos ortopedin är tyvärr lång. Att få ett första besök och bedömning är lättare, men väntan på själva operationen är lång i Västmanland, säger Anne-Marie Svensson. 

När det gäller Västmanlands patientsäkerhet är statistiken betydligt mer positiv, framförallt när det kommer till vårdrelaterade infektioner där länet har ett mycket bra resultat, något som Anne-Marie Svensson menar att de lagt stor vikt vid.  

– Det är ett kvitto på att man gör mycket bra saker för att skydda patienten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer