Ungdomar demonstrerade i Västerås – ny lag hotar deras liv på internet

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag tar Edvin, Albin och Osman del av, spel, musik och bilder på sociala medier. Det nya EU-direktivet, som klubbades igenom under tisdagen, kan innebära att inläggen de delar och konsumeras sållas bort i ett filter.

Att kulturskapare ska få betalt för sina verk, det är syftet med det omdiskuterade upphovsrättsdirektivet. När lagen blir verklighet, om drygt två år, kommer plattformar där materialet sprids tvingas betala personen som skapat verket eller ta bort inlägget.

Ingen vet hur exempelvis Youtube och Instagram kommer att hantera den nya EU-lagen men mycket talar för att de inför ett slags filter, styrt av algoritmer, som sållar bort upphovsskyddat material. 

Samtidigt som ungdomar likt de i Västmanland demonstrera firar många kulturutvöare runt om i Europa. De menar att de äntligen kan få betalt och ensam rätt till sina verk.

Bakgrunden till den nya lagen

EU-kommissionen menade att upphovsrätten behövde moderniseras och anpassas till en digital era. Sen dess har frågan diskuterats: En frihetsreform för att konstnärer, musiker, skribenter och artister kan få mer betalt för det de gör som folk använder menar vissa. Något som kommer göra internet mindre fritt enligt andra. De flesta svenska parlamentariker var emot, framförallt två delar i det:

Artikel 11 handlar om att digitala webbplattformar, ska ge ”skälig och proportionell ersättning” till medier när till exempel längre utdrag av nyhetsartiklar, delas vidare via den digitala plattformen.

Artikel 13 ställer krav på att plattformarna, ska ta ansvar för uppladdning av material, till exempel musik, bilder och nyhetsartiklar, som kan innebära ett upphovsrättsintrång.

Hur det kommer falla ut vet vi inte än.

De nationella parlamenten har två år på sig att anpassa sin lagstiftning till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.