Bilden är ett montage. Foto: Johan Nilsson/TT

Exmilitär döms till fängelse för att ha spridit försvarshemligheter

Uppdaterad
Publicerad

En före detta militär i 50-årsåldern från Västerås döms till åtta månaders fängelse efter att ha spridit uppgifter om hemliga försvarsanläggningar på nätet.

– Deras intresse har gått överstyr. De har speglat sig i känslan av att vara invigda i en särskilt utvald grupp, säger kammaråklagare Mats Ljungkqvist.

Den utvalda gruppen där mannen publicerat information om totalt elva försvarsanläggningar var ett forum på nätet. Mannen spred uppgifterna i forumet under oktober 2015 till och med november 2017. Brottet han döms för är obehörig befattning med hemlig uppgift.

Västmanlands tingsrätt skriver i domen att mannen, även hans syfte inte var att sprida informationen till främmande makt, ”obehörigen, befordrat samt röjt hemliga uppgifter om försvarsverk av hemlig natur, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets försvar.”

Mannen har bland annat arbetat som reservofficer inom försvaret och tingsrätten anser att han därför borde ha god kunskap kring skyddsobjekt och vad som är känsliga uppgifter.

Uppdraget som reservofficer har mannen nu lämnat. Han nekar till brott då han menar att uppgifterna som han delade inte var hemliga.

– Vi tycker att domen är alldeles för hård. Tingsrätten har inte tagit hänsyn till att han blir av med sitt arbete i och med en fällande dom och det ska man kunna ta hänsyn till som en förmildrande omständighet, säger Amanda Hikes som är mannens advokat.

Mannen är den tredje som döms ur ett nätverk av ”militärt överintresserade” män. Totalt har fem män från nätverket åtalats.

I klippet ovan resonerar hon kring ett överklagande av fängelsestraffet. Kammaråklagaren Mats Ljungkqvist understryker däremot vikten av just ett fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.