Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten om avhoppare: ”Gäller att man är snabb i starten för att det ska bli bra” Foto: SVT

Experten om att stötta avhoppare från gäng: ”Gäller att man är snabb i starten”

Uppdaterad
Publicerad

För att nå framgång i ett avhopparärende krävs det bland annat samverkan mellan myndigheter, att individen ser att det finns en ingång till samhället samt en tydlig ansvarsfördelning mellan aktörer. Det framkommer i ett förslag på en nationell samordningsstrategi för avhopparverksamhet.

– Det finns inte någon säker statistik, för man räknar på lite olika sätt i olika verksamheter, men vi uppskattar det till ungefär 150–250 personer per år som blir så kallade avhoppare, säger Anders Forsgren, expert på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, som har varit med och tagit fram förslaget på uppdrag av regeringen.

Enligt flera myndigheter kan man se en tydlig tendens till att antalet avhopparärenden ökar. Polismyndigheten har i den nationella insatsen Rimfrost identifierat omkring 3 000 personer som kan ha behov av avhopparverksamhet och inom polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheter, Bops, steg antalet ärenden mellan 2019 och 2020 från 40 till 130.

Även Västerås stad tror att antalet avhopparärenden kan öka efter polisens insatser mot de kriminella nätverken och har därför rustat för att kunna ta emot fler avhoppare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer