Foto: Susanna Ahnlund/SVT & Heiko Junge/TT

Flyttar vaccinationen till coronasäker byggnad – så löser mottagningarna årets säsongsinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals patienter ska vaccineras mot årets säsongsinfluensa – utan att bidra till ökad smittspridning av covid-19.

– Vi kan inte blanda patienter som ska vaccinera sig med våra vanliga sjuka, säger specialistläkare Åsa Nordesjö som arbetar på Citypraktiken i Västerås där man nu löst det genom att flytta ut vaccinationen till en annan byggnad.

Den 3 november börjar mottagningar och äldreboenden i Västmanland vaccinera mot årets influensa. Utöver personer som är i riskgruppen prioriteras i år även vård- och omsorgspersonal.

Dessa två grupper får de första doserna. I december kan resten av allmänheten börja vaccinera sig. Med anledning av att fler rekommenderas vaccinera sig har region Västmanland beräknat att länet kommer att behöva fler doser än vanligt.

– Vi har signalerat att vi kommer behöva upp till 50 000 doser. Det är 5000 fler än vad vi har flaggat för tidigare år, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Varje mottagning i Västmanland har löst smittspridningsrisken på sitt sätt. Vissa har bestämt sig för att endast ha tidsbokning. Andra har drop in och slussar in patienter i omgångar med kö utomhus, några har anställt vakter.

Citypraktiken i Västerås är ett exempel där man valt att flyttat hela vaccineringen till en annan plats, så att inte ordinarie patienter blandas med de som ska ta vaccinet.

Lösningarna beror på hur många listade patienter man har som är i behov av vaccin.

– Ta kontakt med din vårdcentral för att veta vad som gäller, säger Jan Smedjegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.