Foto: SVT

Extremistvåld i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Genom att hugga en yxa i dörren och tömma en brandsläckare i brevinkastet attackerade någon en kvinna i Västerås nyligen.

Västmanlandspolisen misstänker att dådet kan ha kopplingar till politisk extremism och händelsen sätts samman med en rad andra runt om i Mälardalen det senaste året.

-Vi misstänker starkt en autonom vänstergruppering, eftersom den utsatta kvinnans före detta pojkvän haft en högeranknytning, säger Daniel Lindström utredare vid polisen Västmanland.

Kvinnan fanns inte i lägenheten när den blev attackerad. Lägenheten är svårt skadad och fylld med pulver från brandsläckaren. Kvinnan har blivit utsatt tre gånger sedan i april.

Just nu samarbetar polisen i Västmanland, Sörmland, Örebro och Säpo för att utreda mellan 30 och 35 liknande brott som inträffat det senaste året i Mälardalen.  Det har varit attacker mot bilar, hem och i några fall personer, som har kopplingar till högerextrema kretsar.

Att polisen misstänker en extrem vänsterorganisation beror dels på att den själv har tagit på sig skulden i sociala medier och dessutom signerat brotten på plats med organisationens initialer. I några fall har gått att identifiera personer, varav en nu står åtalad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.