Än finns det inte åkbara isar på Mälaren, men möjligtvis till jul Foto: Scanpix

Få åkbara isar i Västmanland

Publicerad

Än så länge ligger Mälaren öppen och långfärdskridskoåkarna får tålmodigt vänta på åkbara isar. Det finns is på en del mindre sjöar i norra delen av länet, men där ges rådet till åkare att vara extremt försiktiga.

–Det finns ingenting att åka på på Mälaren, isen börja lägga sig i vikarna men är helt oåkbart, säger Bengt Stridh, ordförande i Långfärdskridsko i Västerås.

Flera faktorer

Mälaren är en stor och relativt varm sjö som tar tid på sig att frysa till. Många faktorer spelar in när sjön ska bli isbelagd.

–Prognosen ser idag ut som att det möjligtvis kommer finnas is om ett par veckor, men det hänger förstås på om det blir minusgrader, att det inte får blåsa för mycket eller snöa, säger Bengt Stridh.

Finns is i norr

Det finns isar på småsjöar i norra delen av länet, men det är ett väldigt tidigt läge och många isar är förrädiska även på de mindre isbelagda sjöarna.

–Man ska vara väldigt försiktigt, speciellt så här i början av säsongen, vi brukar prata om att det krävs kunskap, utrustning och sällskap för att ge sig ut med långfärdskridskor och det är förstås extra viktigt i början på säsongen, säger Bengt Stridh.

Snön påverkar

Generellt finns det åkbara isar just nu i ett stråk från Gävle mot Karlstad, men det skiljer sig lokalt väldigt, mycket beroende på snöläget.

–Det är så att snön påverkar åkbarheten, det bli mycket svårare att bedömma isläget om det ligger snö- både isens kvalitet och tjocklek, säger Bengt Stridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer