Ett 90-tal anställda i Arvika och 110 i Virsbo berörs av konkursen. Foto: TT

Facket om Componentas nya ägare: ”Försiktigt positiva”

Uppdaterad
Publicerad

Componenta i Virsbo och Arvika köptes av den franska bolagskoncernen Forgex på tisdagen. Det är dock fortfarande oklart hur det blir med de anställda.

På tisdagen blev det klart att Componenta i Virsbo och Arvika får en ny ägare efter konkursen i juli. Den nya ägaren är den franska bolagskoncernen Forgex.

– Det är en industriell aktör framförallt i Frankrike. De finns inte vad jag vet i Sverige sedan tidigare, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson vid advokatfirman Lindahl.

Forgex har enligt Lars-Henrik Andersson gemensam kundbas med Componenta och jobbar med härdat stål. Koncernen har för avsikt att bedriva med samma produktionsnivå som tidigare. Hur det blir med personalen är fortfarande oklart.

– De ska ju driva Componenta på samma nivå som tidigare, sen hur många och vilka som får återanställning är upp till företaget.

”Skönt med ett avslut”

Från den 13 oktober tar företaget över och då är det deras plan som gäller. Medarbetarna på Componenta fick knapphändig information redan på onsdagen men ska få mer information nästa vecka.

– Då får vi förhoppningsvis mer information vad de vill och hur det kommer att se ut, säger Fredrik Björkbacka som är facklig på IF Metall i Virsbo.

Fredrik Björkbacka menar att stämningen fortfarande är låg på golvet och att ingen riktigt vågat pusta ut än. Det har varit en lång process av ovetande ända sedan juli.

– Det är skönt att det blivit en köpare, att det blivit ett avslut. Men vi är endast försiktigt positiva eftersom vi inte vet vad som händer än. Det är skönt att det blivit en ny ägare i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.