Arkivbild Foto: SVT

Fagersta landets sämsta skolkommun

Uppdaterad
Publicerad

Fagersta är landets sämsta skolkommun enligt Lärarförbundet. Därmed sjönk kommunen 24 placeringar jämfört med förra årets rankning. Arboga kommun är bäst i länet och hamnar på en 69 plats bland landets kommuner enligt rankningen.

Fackförbundet rankar för sjuttonde året i rad landets kommuner och utgår ifrån hur kommunerna satsar på skolfrågor i 13 olika kriterier.

Om kriterierna

Det handlar bland annat om elevernas meritvärden i årskurs 9, resurser till undervisningen, lärarlöner, lärarnas utbildningsnivå och andelen elever som uppnår högskolebehörighet. Två av kriterierna viktas dubbelt och får alltså mer påverkan på en kommuns resultat; andel pedagogiskt utbildade lärare respektive lärartäthet.

Undersökningen grundar sig på statistik från SCB, Skolverket, Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL samt Lärarförbundet och partsgemensam statistik.

– Det finns inga genvägar till bra skolresultat. Att försäkra sig om att lärare har rätt förutsättningar i mötet med varje barn och elev måste vara högsta prioritet för alla kommuner. Lyssna och lita på att lärarna tar sitt yrkesansvar bara de får använda sin tid och kompetens till det som spelar roll för eleverna. Allt börjar med bra lärare – tillsammans, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Arboga högst bland länets kommuner

I Västmanlands län hamnar i år Arboga kommun högst i länet. Arboga placerar sig som nummer 69 i hela landet.

– Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med kommunen som är lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat. I år har vi också ett nytt avtal att ta med oss in i diskussionen om lärarnas förutsättningar att få göra ett bra jobb. Det sätter fokus på arbetsgivarens ansvar för det ­arbetsmiljöarbete som gör verklig skillnad på varenda skola och förskola, säger Maria Wernersson, ordförande Lärarförbundet Arboga.

Fler kommuner långt ner

Flera av Västmanlands kommuner hamnar långt ner på listan bland annat Skinnskatteberg på en 284 plats bland landets kommuner samt Sala på 263 plats. Västerås hamnar på plats 256.

SVT Nyheter Västmanland söker skolansvarig i Fagersta för kommentar.

Västmanlands skolkommuner, rankade enligt Lärarförbundet

Kommun                             Ranking 2018        Ranking 2017        Förändring

Arboga kommun                    69 83                            -14

Surahammars kommun          132 184                          -52

Kungsörs kommun                 154 223                          -69

Hallstahammars kommun      196 190                          +6

Köpings kommun                   211 189                         +22

Norbergs kommun                 255 288                          -33

Västerås kommun                 256 259                           -3

Sala kommun                        263 180                          +83

Skinnskattebergs kommun     284 272                          +12

Fagersta kommun                 290 266                          +24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.