Stig Henriksson (V) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Riksdagen/Roger Vikström/TT

Riksdagsledamot från Fagersta har missbrukat SJ-poäng

Publicerad

Stig Henriksson (V), riksdagsledamot som sitter i kommunfullmäktige i Fagersta, har liksom flera andra riksdagspolitiker använt bonuspoängen på SJ på ett felaktigt sätt.

I veckan avslöjade Expressen att Tobias Tobé (M), som är partisekreterare och riksdagsledamot för Moderaterna, har köpt bland annat vin för bonuspoängen hos SJ som har intjänats med riksdagens tjänstekort. Detta strider mot riksdagens regler för tjänstekort hos SJ, och Tobias Tobé har meddelat att han ska göra rätt för sig.

Efter att detta kom fram har flera riksdagspolitiker meddelat att de på liknande sätt har använt bonuspoängen på olämpliga sätt.

Jonas Sjöstedt (V): Vi har varit tydliga

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har efter uppståndelsen meddelat till SVT att man inom Vänsterpartiet ”har varit tydliga med att dessa poäng inte får användas för privata syften” och att han själv inte heller har gjort det.

Men nu har det visat sig att även en riksdagsledamot för Vänsterpartiet har gjort sig skyldig.

Trodde att det sparade pengar

Stig Henriksson, riksdagsledamot och ledamot i kommunfullmäktige i Fagersta, skriver i ett mail till SVT att han också har köpt mat för de intjänade priopoängen hos SJ.

– I min enfald har jag trott att det sparade pengar för riksdagsförvaltningen. Att betala en måltid med poäng under tjänsteresa minskar ju traktamentskostnaden, skriver han.

Stig Henriksson ifrågasätter riksdagens regler för hur priopoängen får användas, men meddelar att han ska rätta till sina misstag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer