Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt allvarliga anklagelser”. Hör Filip Wiljander (M), kommunalråd i Nacka, och Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta, om deras skilda syn i frågan.

Fagerstas kommunalråd: Flera fall av social dumpning från Nacka kommun

Publicerad

Fagersta kommun har gjort en kartläggning som visar att flera svårt utsatta nyanlända har flyttat in från andra kommuner.

– Det här är fall av social dumpning, säger Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S), som skickat en skrivelse till två av kommunerna därifrån flest har flyttat in.

Enligt kartläggningen är det kring åtta nyanlända vuxna och 16-22 barn som har flyttat till Fagersta från Nacka och ytterligare en kommun i Stockholmsområdet.

Nackas kommunalråd Filip Wiljander (M) delar inte bilden av att det skulle handla om social dumpning.

– Det stämmer att det är en del som anvisats till Nacka kommun, men som flyttat till Fagersta. Dock stämmer det inte att det är kommunerna som har tagit kontakten med bostadsbolaget utan är familjerna själva som hittat boende, säger han.

Enligt lagen är etableringsperioden två år och det är kommunernas ansvar att tillhandahålla bostäder under denna period. Filip Wiljander upplever inte att nyanlända behöver ha förtur till kommunala bostäder efter etableringsperioden.

– Man skulle förlänga etableringstiden från dagens två år till åtminstone fem år, eftersom det tar olika lång tid för människor att etablera sig i samhället, säger Marino Wallstens (S).

I klippet svarar Filip Wiljander (M) upp mer på kritiken från Marino Wallsten (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Social dumpning

Mer i ämnet