Foto: SVT/Arkiv

Fällde träd med mistel – får böta 16 000 kronor

Publicerad

En man i 40-årsåldern sågade ned ett träd med mistel utanför Västerås för drygt två år sedan. Nu måste han böta 16 000 kronor.

– Man får inte skada misteln. Man få heller inte gör påverkan på trädet så att misteln i det skadas, säger Kristina Hanson på länsstyrelsens naturvårdsavdelning.

Enligt länsstyrelsen finns det exempel på där mistel avverkats i ren okunskap, men även där man vetat om det men bara struntat i att arten är fridlyst.

– Vi har gått ut med mycket information och jag tror att allmänheten känner till att misteln är skyddad här. Det är i Västmanland misteln är riktigt vanlig i övrigt är den extremt ovanlig. Därför har vi extra stort ansvar att värna den här i länet, säger Kristina Hanson.

Misteln – detta gäller

Misteln är fridlyst. Det är förbjudet att göra åtgärder som kan påverka eller avsiktligt störa fridlysta arter, eller deras fortplantningsmiljöer och viloplatser.

Men du kan söka dispens för att utföra åtgärder om det inte finns någon annan lösning och om artens möjlighet att finnas kvar inte försämras.

Det finns också ett undantag som innebär att det är tillåtet att skörda och sälja mistel, utan att ansöka om dispens. Alla följande tre punkter måste i sådana fall vara uppfyllda:

  • Du som plockar misteln måste äga eller arrendera marken där träden står och
  • att trädet är döende eller försvagat på grund av mistlarna och
  • att det växer så många mistlar i området att misteln inte kan riskera att försvinna i området efter att du har skördat den.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.