Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medan några av Suraborna SVT pratar med tycker att det ”blivit bättre”, som 16-åriga Thea Rambow, menar andra att det ändå inte är som förut. Foto: Jenny Berggren/SVT

Färre anmälda brott i Surahammar – Surabor oense om tryggheten

Publicerad

De anmälda brotten är färre i Surahammars kommun hittills i år jämfört med de tre föregående åren. Det visar statistik från polisen. Bland Suraborna råder något delade meningar om hur tryggt man upplever det i Surahammar just nu.

– Visst är det ganska lugnt i Sura totalt sätt men man upplever ändå att kriminaliteten liksom kommer närmre inpå än förr, säger Elisabeth Lindgren som berättar mer i videon.

Under perioden januari till och med oktober 2021 anmäldes 728 brott i Surahammars kommun. Det är en minskning med cirka 20 procent jämfört med samma period 2020.

Anmälda brott i Surahammars kommun, januari-oktober Foto: SVT grafik

En närmare titt på några brottstyper visar att till exempel de anmälda våldsbrotten, narkotikabrotten, skadegörelse och inbrottstöld är färre i år än i fjol.

Ett urval av brottstyper anmälda under januari-oktober Foto: SVT grafik

– Statistik kan säga en sak, invånarnas känsla vara en annan. Det är ju därför dialogen är så viktig, säger kommunpolis Andreas Olsson Ahlstedt med anledning av att det nya brottsförebyggande rådet startat. Hör honom i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer