Så förändras mandatfördelningen i Köpings fullmäktige: ”Har aldrig varit med om att behöva stänga ledamöter ute” säger ordförande Carl Inge Westberg (S) Foto: arkiv/Köpings kommun

Färre politiker i Köpings kommunfullmäktige: Beslut tack vare kvittning

Publicerad

Medan andra kommuner ställt in eller flyttat sina politiska sammanträden på grund av coronapandemin kommer kommunfullmäktige i Köping att genomföras med så kallad kvittning.

– Vi minskar antalet ledamöter från 49 till 29 i proportion till ordinarie fördelning, säger ordförande Carl Inge Westberg (S).

Coronapandemin tvingar fram andra möteslösningar även inom lokalpolitiken.

I Köping ska partierna i fullmäktige genomföra mars månads möte – och kanske även aprils – med så kallad kvittning.

Coronaviruset i Västmanland

Syftet är att kunna genomföra mötet med färre deltagare, dock med proportionell mandatfördelning, eftersom det finns vissa beslut som behöver fattas. 

Förslaget kommer ifrån kommunfullmäktiges ordförande som letat möjligheter bland annat via Valmyndigheten.

– Jag har varit ordförande i fullmäktige i 28 år och aldrig varit med om liknande, att behöva stänga ledamöter ute, säger han bland annat i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet