Saga och Felicia Wahlström kommer använda sig av dubbeldonation för att bära varandras ägg. Hör dem berätta mer om det i videon och varför det var viktigt för dem. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Felicia och Saga ska bära varandras befruktade ägg – bildar familj på nytt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om assisterad befruktning ändrades i början av 2019. Västeråsparet Saga och Felicia Wahlström tänker utnyttja den nya möjligheten att skaffa barn med hjälp av donerade ägg och spermier. De hoppas bli gravida i februari – med Felicias befruktade ägg i Sagas livmoder.

– Genom att dela ägg känns det som att vi båda blir delaktiga i graviditeten på ett annat sätt än genom exempelvis IVF, säger Felicia.

Felicia och Saga Wahlström blev förälskade i början av 2020 och började ganska snart prata om barn. Felicia hade hört att det nu var möjligt för lesbiska par att donera ägg till varandra och därmed bära varandras barn. Drygt ett år senare ligger nu 13 av Felicias ägg nedfrysta – redo att befruktas och sättas in i Sagas livmoder.

– Som det ser ut nu är det antagligen dags i februari någon gång, säger Saga Wahlström som börjat äta folsyra och tar hand om sig lite extra.

Hälsorisker

Behandlingen då man använder sig av både donerade ägg och spermier kallas för dubbeldonation. Det har blivit ett populärt alternativ för de som vill bli gravida men saknar fungerande spermier och ägg. Men att göra som Saga och Felicia gör, att donera till varandra trots att de har fungerande ägg, är väldigt ovanligt. De flesta kliniker avstår från att genomföra en sådan behandling då den är förenad med fler hälsorisker än om den gravida bär sina egna ägg.  

Även Socialstyrelsen avråder från att utföra äggdonation utan medicinska skäl. Om den ena kvinnan däremot har dåliga ägg men är den bäst lämpade att bära ett barnet finns det ingen avrådan och fler kliniker utför då donation inom par.

Felicia och Saga har såklart funderat på riskerna men tycker också att kärlekshandlingen och känslan av att bära den andres barn är viktigt. De har hittat en privat klinik som vill utföra behandlingen. De har kommit en bit in i processen och tycker även att det finns hälsofördelar men att donera ägg.

– Genom att donera ägg så fryser man ju ner äggen och då upptäcker man vilka som inte klarar en nedfrysning, de ägget/äggen hade förmodligen inte då heller lett till en graviditet, säger Saga Wahlström.

Kostnaden

 Om donationen och IVF-behandlingen fungerar på första försöket, och om övriga steg går bra, kommer det att kosta runt 80 000 kronor för Saga och Felicia att skaffa ett barn.

Det är dubbeldonation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.