Foto: SVT

Fet mat kan leda till undernäring

Uppdaterad
Publicerad

Den som är normalviktig och äter mycket fet mat under medelåldern löper risk för att bli undernärd som äldre. Det här visar forskning från Centrum för klinisk forskning i Västerås och institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

– Risken för att utveckla undernäring ökade för personer som hade ett högt energiintag från totalt fett, mättat fett och enkelomättat fett, i medelåldern och senare i livet, säger Lisa Söderström vis Centrum för klinisk forskning. Det är hon som har skrivit avhandlingen om sambandet mellan fet mat och undernäring.

Mer fett – ökad risk för undernäring

I studien har 1 771 äldre personer som tagits in på sjukhus undersökt och den visar att ju högre andel fett som ingår i kosten för den som är normalviktig eller underviktig under medelåldern desto högre är risken för undernäring senare i livet.

Lisa Söderström menar att det är livsmedel med ett högt innehåll av mättat- och enkelomättat fett som ökar risken för undernäring. Exempel på sådana livsmedel är; helfet ost, smör, fet grädde, bullar och kakor.

Lågt näringsinnehåll kan vara förklaringen

– En möjlig förklaring kan vara att näringsinnehållet i den här kosten generellt är låg, säger Lisa Söderström.

Det här är särskilt viktigt att tänka på, menar Lisa Söderström, när många använder sig av fettrika dieter som till exempel låg-kolhydrat, hög-fett (LCHF) för att gå ner i vikt.

– Det finns ännu inga studier som visar på konsekvenser av dessa dieter, säger hon.

Inte längre nattfasta än elva timmar

Avhandlingen visar också att äldre personer inte bör ha en nattfasta på mer än elva timmar samt att de bör äta minst fyra gånger om dagen.

– Förhoppningsvis kan kunskapen från studien vara ett stöd för vård- och omsorgspersonalen i deras arbete med att minska nattfastan och öka antalet måltider för äldre med risk för undernäring, säger Lisa Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.