En 33-årig man i Västerås döms för hot mot tjänsteman mot en parkeringsvakt. Foto: TT

Fick böter – hotade att köra över p-vakt

Publicerad

33-åringen från Västerås ilsknade till när han fick en parkeringsbot på 700 kronor. Han försökte övertala parkeringsvakten att ta tillbaka den men när inte det gick hotade han att köra över henne.

Den 33-årige mannen döms nu för hot mot tjänsteman. Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst 50 timmar, vilket motsvarar en månads fängelse.

Det var i april som parkeringsvakten skulle kontrollera bilar på parkeringen bredvid polishuset på Västgötegatan. På vägen dit såg hon en bil felaktigt parkerad utanför ett bostadshus på samma gata.

I 18 minuter höll hon bilen under uppsikt utan att någon lastning eller lossning förekommit – sedan bestämde hon sig för att utfärda en bot. Innan hade hon kontrollerat om bilen hade tillstånd att stå där, vilket den inte hade.

Bara stått där i två minuter

Parkeringsvakten började sedan att kontrollera bilarna i den långa parkeringsraden mot polishuset när föraren i den lappade bilen körde in på parkeringen med hög fart.

33-åringen ifrågasatte varför han fått böter eftersom han bara stått där i ”två minuter”. Parkeringsvakten bad mannen att titta på tidsangivelserna på kvittot och förklarade att han fått mer tid än vad som krävs för att en bot ska utfärdas.

33-åringen ska sedan ha gått ur bilen utan att stänga av motorn. Han ställde sig nära parkeringsvakten och sa återigen att hon skulle ta bort boten. När hon vägrade ska han sagt ”jag kommer att köra över dig”.

Stoppade en polisbil

Eftersom bilen var igång tolkade parkeringsvakten att han verkligen skulle fullfölja sitt hot. Hon ringde en kollega och de möttes vid Skepparbacken. De bestämde sig för att gå till polisen och anmäla hotet. På Slottsgatan upptäckte de mannen i sin bil. Han följde efter parkeringsvakterna och skrek ”dig kommer jag aldrig att glömma” och frågade om de blev upphetsade att att skriva ut böter.

När en polisbil kom åkande stoppade parkeringsvakterna patrullen och berättade om vad som hänt och att de kände sig hotade.

Enligt 33-åringen ville han bara prata med ordningsvakten igen. Han döms mot sitt nekande och säger att han inte hotat  henne på något sätt, däremot höjt rösten eftersom han var upprörd och arg.

Döms mot sitt nekande

Trots att det saknas direkta vittnesiakttagelser och teknisk bevisning anser tingsrätten att parkeringsvaktens berättelse framstår som självupplevd, fri från motsägelser och överdrifter. Hon har heller inte någon anledning att falskeligen beskylla 33-åringen för något. Därför ska han dömas för hot och tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.