Foto: SVT

Blev sjuk – fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

När Carina Erlandsson blev sjuk trodde hon att trygghetssystemen skulle ta hand om henne. Men verkligheten blev en annan. Hon fick sparken.

– Jag blev akut sjuk. En mördarbakterie åt stora hål i min tjocktarm och jag opererades och fick en stomipåse på magen, säger Carina Erlandsson, för närvarande arbetslös.

Och det skulle bli ännu värre. Carina fick genomgå två operationer till, men fick oturligt nog bråck på bukhinnan.

– Och efter det kunde jag inte göra de tunga lyft som ingick i arbetet som nattvak på ett äldreboende.

Lönen sänktes med 8.500 kronor
Carina jobbade på äldrevården i Sala kommun. I nio månader fick hon sjuklön från försäkringskassan, men sedan var det stopp.

– Efter att de nio månaderna hade gått fick jag dagpenning. Då sänkte de min inkomst från 19.700 kronor i månaden till 11.200. Hur de fick till det är det ingen som begriper, men där är jag nu, säger Erlandsson.

Nu går flyttlasset för Carina och hennes två döttrar, hon har inte råd att bo kvar längre.

– Egentligen är det här helt sjukt. Och det kan drabba vem som helst. Man vet aldrig vad som väntar runt nästa krök. Jag tror att många inte vet om att det inte finns något skyddsnät längre, avslutar Carina Erlandsson.

I nästa artikel berättar vi hur Sala kommun resonerade när de gav Carina sparken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer