Sex kvinnor har samlats kring finska bakverk för att skriva en bok. Foto: SVT

Finska kvinnor i Köping berättar sin historia

Publicerad

Sex kvinnor i Köping har träffats en gång i veckan och delat historier om hur det var att flytta från Finland till Sverige. Nu blir historierna en bok.

Som en del i Köpings kommuns arbete att särskilt värna det finska språket startade man en grupp för finsktalande pensionärer i våras. Sex kvinnor har träffats en gång i veckan sedan dess för att dela med sig av sina historier. Historier som nu ska bli en bok.

– I början var det jättesvårt men sen kom vi på att vi gör kapitel och rubrikerna klara så vi hade en struktur, och då började det lossna, säger Majvor Eriksson som är aktivitetssamordnare och har lett arbetet med boken.

Mycket känslor

Vissa har skrivit, andra har talat in sina berättelser på en dator och en del har blivit intervjuade. Gemensamt för alla är att de beskrivit hur det var att flytta från Finland till Sverige.

– Det har varit mycket känslor i det här. Man stannar upp i tanken och kommer tillbaka till hur det var. Det tar ju också lite tid att komma över det och få ner det på ett papper, säger Majvor Eriksson.

Skriva för barnbarnen

Anja Uksila och Raija Toivanen är två av författarna:

– Det har varit jättebra, och jag har tänkt många gånger att jag skulle skriva något åt mina barnbarn och berätta hur det var. Jag tycker att det är viktigt att våra finska kvinnor skriver någonting om sitt liv här och att det inte var så enkelt alla gånger, säger Raija Toivanen.

– Jag har berättat om mitt sista år i Finland, och om resan från Haparanda till Köping. Jag hade mitt barn med mig som var tio och en halv månad som lärde sig att gå på tåget, fast det vinglade och hade sig, säger Anja Uksila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer