Sportfiske, exempelvis flugfiske, har ökat i popularitet under 2020. Foto: Fredrik Björkholm

Intresset för fiske har ökat under coronan: ”Rejäl uppgång”

Uppdaterad
Publicerad

Ett intresse som blomstrat i år är sportfisket. Både nybörjare och mer rutinerade fiskare har haft mer tid att fiska. Något som märks i hela branschen.

Bland de redskapshandlare och leverantörer av fiskeutrustning som SVT Nyheter pratat med framträder en liktydig bild: fler fiskar under coronapandemin och fler köper fiskeutrustningar, beten, kläder och andra tillbehör.

En del varor har också tagit slut. Dels på grund av den stora efterfrågan, men också för att leverantörer haft problem att producera i den takt de vill under coronanpandemin.

– Det har varit en rejäl uppgång på fiskeintresset och har påverkats väldigt positivt, vissa varor har till och med tagit slut hos oss och hos våra leverantörer, säger Anders Ekman på Willys sportfiske i Västerås.

”Hugget det bästa”

Elvin Gustafsson från Surahammar fiskar flera gånger varje vecka och han tycker att fler borde prova på fiske.

– När man får hugg, det är det bästa, och så får man ju var ute i naturen och vid vattnet. Det tycker jag om, säger Elvin Gustafsson.

Familjer fiskar

Redskapshandeln ser många familjer som kommer in och som vill börja fiska.

– Det är mycket mer nytt folk och familjer som kommer in, samt folk som fiskade som yngre och som nu vill ta upp det igen, säger Patrik Virenius, butiksansvarig Sportfiskeboden i Västerås.

– Man hoppas ju på att folk ska hålla i sitt nyvunna intresse även framöver, säger Anders Ekman.

I klippet ser du mer om vad redskapshandeln säger om ökningen och varför många väljer att fiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.