Sågsjön i Fagersta. Foto: Privat

Fiskeklubb får böta efter ingrepp i fornlämning i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Fiskeklubben Aspen från Västerås bötfälls 10 000 kronor för brott mot kulturmiljölagen, det har miljö- och arbetsmiljödomstolen beslutat. Fiskeklubben har med oaktsamhet gjort ingrepp i fornlämningen vid Sågsjön i Fagersta genom att placera ett galler där. 

I början av oktober förra året brast en damm vid Sågsjön norr om Trummelsberg utanför Fagersta. Sjön tömdes på vatten och fornlämningen, själva dammvallen, spolades bort.

Arrendatorn av sjön, fiskeklubben Aspen från Västerås, hade satt dit ett galler vid utloppet av sjön för att stoppa planterade fiskar från att rymma. När dammen brast blev det uppmärksammat att gallret som funnits där sedan 1990-talet, hade satts dit olovligt.

”Ingen nyhet”

– Det är jättetråkigt att det här kommer fram nu efter så många år. Det är ingen nyhet att gallret har varit där under alla dessa år, säger Kim Sahlberg, ordförande för fiskeklubben Aspen.

Enligt Kim Sahlberg har det konstaterats att gallret inte orsakade raset av dammen. Han hade önskat att det påpekats tidigare att de inte hade tillstånd för gallret, eftersom det länge varit känt att gallret funnits på platsen.

Fiskeföreningen har godtagit en företagsbot på 10 000 kronor för att ha gjort olika ingrepp i fornlämningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer