Maria Fors berätter i klippet ovan vilka inom butiksbranschen som gått bra under pandemin. Foto: SVT

Fler börjar ta sig till city under pandemin

Publicerad

Efter flera månader av alltfärre besökare har nu cityhandeln börjat återhämta sig, enligt Västerås citysamverkan. Fler rör sig i stadskärnan men läget är fortfarande tufft för många butiksägare.

– Vi har det tufft men kämpar på, säger Maria Fors, vd för Västerås citysamverkan.

För första gången sedan coronapandemin bröt ut kommer Västerås City att ha temat shoppingdag som innebär att butiker kommer att kunna ha öppet fram till klockan 20 ikväll. Ett tydligt tecken på att cityhandeln sakta men säkert börjar ta sig tillbaka, menar Maria Fors.

– Det är fördelat på tre dagar så att man inte samlar alla kunder på samma gång, säger hon.

Hon menar att de butiker som klarat sig bäst under pandemin är de som snabbt kunnat anpassa. För verksamheter som hotell och besöksnäringen har det varit riktigt tufft.

– Vi har butiker där man till exempel kör hem skor så att kunden får pröva skorna hemma istället för i butik. Andra butiker erbjuder kunder att komma till butiken innan man öppnat upp för allmänheten om man vill slippa att vara där när det finns folk, säger hon.

I klippet ovan berättar Maria Fors om hur många fler västeråsare som börjat röra sig i stadskärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.