Foto: Melker Blomberg / SVT

Fler kameror kan komma upp i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den positiva domen i förvaltningsrätten gör att Västerås kommun nu ser möjligheter att använda metoden på fler platser än Bäckby torg.

Kommunen har bland annat en handlingsplan för att skapa det man kallar ett tryggare och mer trivsamt city där man bland annat pratar om tryggare gångstråk.

– Den här domen öppnar för möjligheten att vi kan använda kameraövervakning som en del i ett sådant trygghetsskapande arbete, det säger Per-Olof Rask, brottsförebyggande samordnare inom Västerås kommun.

– Det handlar om stråk genom centrala staden, genom Vasaparken och stadshuskropparna och ner mot vattnet och ner mot tågstationen. Kameror kan jag se som en del i detta men det kan också handla om ljus, muralmålningar och en mängd andra saker. Saker som lockar människor och får dom att känna att här vill jag vara, här kan jag stanna.

Kommunen öppen för övervakning på fler områden

I dagsläget finns ingen sådan ansökan om kamerövervakning i city eller andraområden planerad eller inlämnad men Rask ser dagens dom som en ny möjlighet.

– Det här ger oss möjligheter. Kanske att vi kan tänka mer trygghetsskapande på andra områden i staden också. Det här är ju en sådan sak som människor varit väldigt tydliga med att dom vill ha. Vi vill använda kamerorna för att skapa trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.