– Jag tror pandemin har ”väckt” många kommuner. Men också de senaste årens händelser med stora skogsbränder bland annat, säger Robert Sundin. Foto: SVT

Fler kommuner i Västmanland inför Tjänsteman i beredskap – Fagersta näst på tur

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler av Västmanlands kommuner väljer att införa, eller tittar på att införa, funktionen Tjänsteman i beredskap som en del av sin krisorganisation.

– För att alltid ha någon i beredskap och då snabbt kunna agera vid både små och stora händelser, oavsett tidpunkt, säger Robert Sundin, beredskapssamordnare i Fagersta där TiB införs under 2021.

Fagersta medräknat har sex av tio kommuner i Västmanlands län funktionen TiB. I klippet syns vilka och hos vilka ytterligare som frågan är aktuell.

Och trots att det inte finns några regel- eller lagkrav på att kommuner måste ha rollen i sin organisation, syns liknande trend på fler håll.

Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ökar kommunernas  intresset för TiB-utbildning och Robert Sundin berättar om exemplet Avesta i Dalarna som också har frågan på bordet.

Vad kostar det för en kommun att införa den här funktionen?

– I Fagersta är det inte helt undersökt, än. Det beror på vilka som kommer ingå, hur avtalen ser ut och så vidare. Det är bland annat det vi jobbar med nu.

– Men jag skulle säga att det är valuta för skattepengarna. Det ”kostar mer” för en kommun när insatser inte sätts in tillräckligt snabbt, då blir också påtryckningen från allmänhet och media enorm.

Förhoppningen är att TiB ska finnas på plats i Fagersta före eller efter sommaren. Foto: Jenny Berggren/SVT

Tjänsteman i beredskap

Tjänsteman i beredskap kan beskrivas som en nyckelperson i en organisations krisberedskap. Hen ska snabbt ”väcka” den egna verksamheten för att hantera och åtgärda ett problem eller en olycka.

Dels ta emot larm och aktivera och inkludera lämpliga personer i den egna organisationen men också andra aktörer som berörs av händelsen till exempel vid en brand, ett större strömavbrott  – eller för den delen, en pandemi.

Källa: Södra Dalarnas räddningstjänstförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.