Region Västmanland vill flytta vården närmare patienten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är sjukhusmottagningen navet i svensk sjukvård. Det måste bli vårdcentralen, förebyggande vård och egenvård. Det är budskapet när Sverige och Västmanland nu jobbar fram ett systemskifte inom svensk hälso- och sjukvård.

– Vi måste bli bättre på annat än det som är det mest akuta, säger Anna Nergårdh, den särskilda utredare som är ansvarig för att komma med förslag till hur svensk hälso- och sjukvård bli bättre, mer effektiv och hållbar.

Nära vård handlar om att ha exempelvis fast kontaktläkare, att behandlingar och bedömningar kan göras så nära hemmet som möjligt och framförallt att kommuner, regionen ska hjälpa till självhjälp.

Region Västmanland har nyligen dragit igång startskottet för vad så kallad Nära vård kommer innebära i länet när 200 chefer och politiker samlades i Västerås. En ny organisation kommer på plats efter årsskiftet och mycket mer samverkan kommer krävas.

Nära vård en nationell fråga

– Vi lever längre, vi lever länge med våra sjukdomar och vi kan bota mer. Det ställer helt nya krav på hälso- och sjukvården, säger Anna Nergårdh särskild utredare.

Anna Nergårdh, läkare, som arbetar som särskilda utredare med ansvar för att komma med förslag på hur svensk hälso- och sjukvård ska utvecklas till det bättre. Foto: SLL

I den utredning som gjorts kom man fram till att långvariga relationer, kontinuerlig kontakt och att stödja människor till hälsa gör vård bättre och mer effektiv. Hälso- och sjukvården är i dag sjukhustung och primärvården har liten andel resurser och utnyttjas i lägre utsträckning än jämförbara länder.

När vi lever allt längre är det viktigt att så många av de åren som möjligt blir friska år och därför bör den förebyggande vården får stort utrymme i det framtida hälso- och sjukvårdssystemet. Det menar den statliga utredaren som under två års tid tittat på frågan.

– Kommuner och regioner måste fatta beslut på hemmaplan föra att det ska hända för att det är de som äger större delen av de ekonomiska resurserna och fördelar sina medel, säger Anna Nergårdh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.