Fler namn som Skatteverket säger nej till

Publicerad

Här några exempel på namn som fått nej av Skatteverket.

Lucifer. Är enligt Skatteverket olämpligt eftersom det kan antas väcka anstöt och kan leda till obehag för bäraren.

Tholle. Olämpligt som förnamn då det har en innebörd som skulle kunna medföra obehag för bäraren. Ordet tolle är ett etablerat och allmänt känt skånskt dialektord som betyder en klump eller en korv med avföring. Skatteverket har bedömt att även om stavningen av namnet skiljer sig något från ordet är uttalet detsamma.

Pysen. Önskat namn kan språkligt sett inte anses vara ett namn och ej förenligt med namnskicket i Sverige. Pysen används mer som ett smeknamn och är av den anledningen olämpligt att bära som förnamn.

Anarkia. Olämpligt som förnamn och kan leda till obehag för barnet. Ordet låter väldigt likt begreppet anarki. Ordet ses ofta som en negativ laddad beteckning som innebär förvirring och kaos i brist på lagar och regering, enligt Skatteverket.

Åby. Önskat namn är ett ortsnamn och kan språkligt sett inte vara ett personnamn.

Diaz. Namnet har påtaglig efternamnskaraktär och att bära efternamn som förnamn är inte förenligt med namnskicket i Sverige.

Money Penny. Skatteverket har bedömt att namnet Money är olämpligt då namnet betyder pengar och kan därför inte betraktas som ett namn enligt svenskt namnskick.

Rebel. Är ett ord som inte har karaktären av ett namn och är därmed inte förenligt med det svenska namnskicket. Vidare kan namnet antas leda till obehag för den som ska bära namnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer