Stor ökning av indragna körkort i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet körkortsåterkallelser ökade kraftigt i Sverige under 2020. I Västmanlands län var det 1 281 personer som blev av med ”lappen” vilken är en ökning med 18,3 procent från 2019 då antalet var 1 083.

Den vanligaste anledningen där ett körkort återkallats är fortkörning. Det ökade med 26,3 procent i Västmanlands län, från 547 till 691 under 2020, kan man läsa i ett pressmeddelade från Transportstyrelsen.

– Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från Polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss ökar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Efter fortkörning är det rattfylleri och drograttfylleri (232) följt av medicinska skäl (229) som toppar listan på indragna körkort.

Skillnader i landet

Antalet återkallelser ökar i de flesta delarna av landet. Störst är ökningen i Västra Götalands län och i Norrbottens län med 23,6 procent och 22,7 procent. I två län minskar dock antalet återkallelser jämfört med föregående år. I Kronobergs län minskar återkallelserna med 5,1 procent och i Gotlands län återfinns den mest påtagliga minskningen med 17,6 procent.

– Det är normalt att det förekommer variationer med hur det ser ut med den här frågan i olika delar av landet. Ökningen i Västmanlands län ligger i linje med hur det ser ut i de flesta delarna av landet, säger Mikael Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer