Foto: TT

Sex män gripna efter insats mot sexköpare i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Sex män greps för köp eller försök till köp av sexuell tjänst vid en polisinsats mot sexhandel i Västerås skriver polisen på sin hemsida.

Under två dagar genomfördes en polisinsats i Västerås med målet att lagföra personer som köper sexuella tjänster och hitta de som säljer sex och erbjuda dem hjälp.

– Vi vet att en stor del av sexhandeln sker via annonser på nätet, det hjälper oss att hitta sexköpare och utsatta kvinnor, säger polisen David som deltog vid insatsen.  

På tisdagskvällen riktades arbetet mot en bil med två kvinnor i som stod parkerad på Centralstationen i Västerås. När polisen började spana mot bilen dröjde det inte länge innan flera män som kontaktat kvinnorna dök upp för att köpa sex skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi ser ofta att sexhandeln sker på hotell eller campingar, men den här gången skedde det helt öppet på olika parkeringar, troligtvis för att kvinnorna var på genomresa och saknade pengar för att hyra ett rum, säger David. 

Fyra män erkände brott

Under insatsen erbjöds kvinnorna hjälp och fyra män greps för köp av sexuell tjänst.

– Alla fyra män erkände brott och släpptes fria efter att vi säkrat bevis och hållit förhör. Innan de åkte vidare erbjöds de hjälp som syftar till att förebygga framtida sexköp, säger polismannen David.

Polisens arbete fortsatte under onsdagskvällen då en man blev misstänkt för köp av sexuell tjänst och annan man för försök till köp av sexuell tjänst.

Fler insatser att vänta   

– Det är viktigt att polisen är outtröttliga i arbetet mot sexhandeln som mer eller mindre är ständigt pågående. Det handlar i stort om organiserad brottslighet och människors rätt till tryggt och säkert liv, säger Sara Ekström, lokalpolisområdeschef i Västerås.  

– Att vi nu genomför insatser och ytterligare har höjt kunskapen i arbetet mot sexhandel, innebär att fler utsatta erbjuds hjälp och de som köper sex i större utsträckning riskerar att lagföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer