Räddningstjänsten har flera styrkor på plats för att bekämpa branden som sprider sig snabbt i den starka vinden. Foto: Niklas Hagman

Storbrand i Sala: ”Två hus har brunnit ned till grunden”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal brandmän bekämpade en brand på en gård i Väsby strax utanför Kumla kyrkby. Branden spred sig snabbt i vinden och polisen evakuerade flera boende i området.

Klockan 11.19 larmades polis och räddningstjänst till gården i Väsby där en brand spreds.

– Det började brinna i ett större hus och nu har branden spridit sig till flera hus på gården, sa Per Johansson som är ledningsoperatör på Storstockholms brandförbund vid tolvtiden på måndagen.

Polisen var på plats med flera patruller samt helikopter och stängde av väg 734, som går mellan riksväg 56 och riksväg 70, under räddningsarbetet.

– Vi har inga uppgifter om att varken djur eller människor har kommit till skada, sa Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson polisregion Mitt vid klockan 13.

Från luften följde polisens helikoptern brandens utveckling för att spåra eventuell spridning.

– Det blåser en del så det har varit en olycklig spridning som gjorde att räddningstjänsten även fick släcka en gräsbrand på platsen som kom från den ursprungliga branden, sa Tobias Ahlén-Svalbro.

Totalt brann två hus på gården ned till grunden och flera skadades allvarligt.

Vid halv fyra-tiden fick räddningstjänsten kontroll på branden och eftersläckte fram till 23, sedan kunde markägaren ta vid.

Vad som orsakade branden är fortfarande oklart men polisen kommer att upprätta någon form av anmälning. Vilken rubricering det blir är inte fastslaget ännu.

Den kraftiga vinden gör att branden enkelt kan sprida sig. Polisens helikopter håller koll från luften. Foto: Niklas Hagman
Vinden har lett till att branden vuxit snabbt och spridit sig till flera byggnader. Foto: Niklas Hagman

Drygt 20 minuter efter branden i Sala larmades räddningstjänsten till ytterligare en brand mellan Mölntorp och Säby. Det ska röra sig om en mindre gräsbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.