Inger Kollath är upprörd över att flera servicehusplatser står tomma. Foto: SVT/Melker Blomberg

Flera tomma servicehusplatser i Västerås upprör

Publicerad

Inger Kollath har sökt en servicehusplats i över ett år men får bara avslag. Hon är irriterad och vill veta varför de tomma platserna inte tillsätts trots att flera äldre vill in.

I december förra året stod cirka 70 platser tomma i servicehusen i Västerås.

Samma månad sökte 23 personer platserna men bara åtta av dem fick en plats.

Inger Kollath vill flytta till ett servicehus för att få närmare till gemenskap och aktiviteter. Men enligt kommunen räcker det med hemtjänst för hennes del, något som hon tackar nej till.

– Jag kan få hjälp med disk, städ och mat men det är inte det jag behöver. Jag måste få röra på mig för jag kan inte bara sitta still, säger Inger Kollath.

Krävs omvårdnadsinsatser

Inger har kronisk värk i ländryggen och höftartros. Hon klarar av vardagliga sysslor men kan oftast inte ta sig ut ur lägenheten på grund av värken.

Men eftersom hon inte vill ha hemtjänst blir det problematiskt.

För att få en plats på ett servicehus krävs det nämligen att man har omvårdnadsinsatser och behov av regelbunden hjälp.

– Om vi tittar på förra året så hade drygt hälften av dem som sökte och fick avslag inte någon hemtjänst alls, säger Erika Barreby, strateg på Sociala nämndernas kontor i Västerås.

Tycker inte kraven är för hårda

Men är kraven för hårda för att få en plats då?

– Nej vi följer lagstiftningen, det ser vi också på de ärenden som överklagas att vi följer den rättspraxis som finns. Det är också viktigt att säga att äldrenämnden inte är någon bostadsförmedling, även om vi har tomma platser så måste det finnas ett behov för att få en plats, säger Erika Barreby.

Hoppas fortfarande på en plats

Inger Kollath överklagade sitt beslut till förvaltningsrätten men fick återigen ett nej. Dock hoppas hon fortfarande på att få en plats.

– Jag vill ha min livskvalité, jag vill känna mig fri och kunna göra vad jag vill. Jag vill inte ligga samhället till last mer än absolut nödvändigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer