De sista åren har allt fler västmanlänningar blivit av med körkortet. Foto: Karl David Englund

Flest som mister körkortet kör för fort – eller rattsurfar

Uppdaterad
Publicerad

Fortkörning fortsätter att vara en av de vanligaste orsakerna till att västmanlänningar blir av med sina körkort. Även under första halvåret 2019 ökade de återkallade körkorten – och då mest bland fortkörare och till exempel rattsurfare.

Från 2017 till 2018 ökade körkortsåterkallelserna i Västmanland med 2,3 procent och sett till första halvåret 2019 ser trenden ut att hålla i sig.

Mellan årsskiftet och sista juni återkallades 559 körkort i länet, en ökning med cirka 3 procent jämfört med samma period året innan enligt Transportstyrelsens uppgifter.  Och precis som tidigare är ”En väsentlig överträdelse” den vanligaste orsaken. (Se faktaruta)

– Som vanligtvis innebär fortkörning, körning mot rött ljus eller att man har rattsurfat, förklarar Dinko Odobasic enhetschef på Transportstyrelsens körkortsavdelning i en intervju med SVT Nyheter Stockholm.

Även till exempel fallen av rattfylleri ökar i Västmanland. Det är också den återkallelsegrund som ökar mest i landet som helhet.

Rattfylleri: 118st

Smitning: 1st

Flera mindre företeelser: 5st

En väsentlig överträdelse, vanligen fortköring: 281st

Opålitlighet i nykterhetshänseende: 9st

Allmän brottslighet: 5st

Medicinska skäl: 108st

Ej inlämnat läkarintyg eller bevis på godkänt förarprov: 66st

Totalt: 559st*

Källa: Transportstyrelsen

*Ett körkort kan återkallas på flera grunder. Eftersom det kan finnas flera grunder för en och samma återkallelse blir totalsumman lägre än om man räknar ihop antalet för alla återkallelsegrunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer