Foto: SVT

Flygplatsens förluster 2016: mer än 64 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade avtalet mellan Västerås flygplats och flygbolaget Nextjet kostade 18,3 miljoner kronor att säga upp. Totalt gick flygplatsen 2016 med mer än dubbelt så stora förluster jämfört med prognos.

Under hösten fattade Västerås flygplats styrelse beslut om att säga upp avtalet om flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors, som invigdes i september.

Nu står det klart att flygplatsbolaget förlorade 7,3 miljoner kronor på Helsingforslinjen under september och oktober – och att kostnaden för att avveckla avtalet om linjen uppgick till 18,3 miljoner kronor.

Det är flera miljoner mer än vad kommunalråd Anders Teljebäck (S) i november uppgav att avvecklandet skulle kosta.

– Det var den bedömningen man gjorde vid det tillfället. Jag har uttryckt min kritik – man fattade felaktiga beslut när man startade den här linjen. Men styrelsen är utbytt och en ny ledning är på plats, säger Anders Teljebäck.

Oklart när flygplatsen ska börja gå med vinst

Inför 2016 var prognosen att flygverksamheten skulle göra förluster på närmare 32 miljoner kronor. Summan landade på mer än det dubbla – 64,2 miljoner kronor.

När kommer flygplatsen att börja gå med vinst?

– Målet är att ha maxunderskott på 20 miljoner kronor till slutet av 2019, och max 15 miljoner till 2021. Vi har en ambition på sikt att flygplatsen ska gå med vinst. Flygplatsinfrastrukturen är en viktig infrastruktur för Västerås, att kunna ha persontrafik och godstrafik. Får vi till det på ett bra sätt borde vi kunna få det att gå runt, säger Anders Teljebäck.

Flygbolaget Nextjet kommer att fortsätta att flyga mellan Västerås och Helsingfors utanför ramen för avtalet med Västerås stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet