Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Modellflygplansentusiaster möttes i Arboga för att visa upp sina skapelser i luften. Se delar av uppvisningen i klippet. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Modellflyguppvisning i Arboga: ”Vi har skalamodeller från andra världskriget”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen pågick en flyguppvisning med modellflygplan på Arboga flygfält. Publiken kunde skåda såväl helikoptrar som militärflygplan.

Det var den tolfte gången som flyguppvisningen arrangerades på flygfältet i Arboga, med uppehåll under pandemirestriktionerna, berättade Bo Björklund, sekreterare i Arboga modellflygklubb.

Arrangemanget pågår under tre dagar för piloterna, men under lördagen var publik välkomna för att skåda flygplanen som bland annat gjorde konster i luften.

Ett av de största flygplanen mätte fyra meter från vingspets till vingspets. Det var omkring 60 flygplan och helikoptrar i olika varianter som visades upp.

– Vi har helikoptrar, jetkärror som är civila och militära, modeller från andra världskriget samt konstflygplan som kan snurra runt framför piloten utan att behöva flyga iväg, berättar Bo Björklund. 

Hur blir man bra på att flyga modellflygplan?

– Det finns flygsimulatorer som man kan ha i sin dator hemma. Jag bokar även inomhusflyg under vintrarna i idrottshallar, där man har mycket mindre och lätta plan att öva och göra konster med, berättar Bo Björklund.

I klippet visas några av de flygplan som deltog i uppvisningen på Arboga flygfält under lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer