Sala kommuns miljöinspektörer Kajsa Vestman och Emelie Jangholt undersöker skolgården på Ransta skola Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Coronapandemi – då granskas skolgårdarna i Sala

Uppdaterad
Publicerad

I Sala inspekteres just nu alla skolgårdar av kommunens miljöenhet. Förutom att leta efter eventuella farliga plaster eller gamla bil- eller traktordäck av gummi undersöks om det finns tillräckligt med solskydd, och om tydliga skyltar för rökförbud är synliga.

– Att vi hamnade ute på skolgårdarna just nu har att göra med corona. Vi har ett tillsynsansvar för skolverksamhet både inomhus och utomhus, men det ska ju inte vara något onödigt spring inne på skolorna just nu så vi fokuserade på utomhusmiljön istället, säger Emelie Jangholt, miljöinspektör på Sala kommun.

Hur en skolgård bör vara utformad finns reglerat bland annat hos Boverket och hos Strålsäkerhetsmyndigheten.

Finns utrymme för förbättringar

Generellt ser det bra ut på skolorna i Sala kommun efter de inspektioner som gjorts hittills, men det finns ändå saker att förbättra på många skolgårdar.

– På många av skolorna har vi noterat att man har gamla däck liggandes, och det är en sån sak som inte är särskilt bra – det finns cancerframkallande ämnen i gamla däck, säger Emelie Jangholt.

Hör mer om inspektionerna i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.