Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inspektörerna Mikael Wulff och Ludvig Hammarlund från länsstyrelsen Västmanland kikar till butikerna på Erikslunds shoppingcenter så att de följer den nya pandemilagen. Foto: SVT

Här kontrolleras om Erikslunds butiker följer pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan påbörjade Länsstyrelsen Västmanland sina inspektioner av hur butikerna följer den nya pandemilagen. I dag genomfördes den största kontrollen hittills, på Eriklsunds shoppingcenter i Västerås.

– Hittills känns det som att butikerna tar det här på stort allvar och vill göra rätt, säger Mikael Wulff, inspektör på länsstyrelsen.

”Max 18 personer i butiken”, ”I denna butik får max 150 kunder vistas samtidigt”. Det är bara några varianter på de skyltar som nu pryder ingångarna till flera butiker runt om i landet. Erikslunds shoppingcenter är inget undantag.

Det är ett av kraven som började ställas på bland annat butiker när den nya pandemilagen trädde i kraft i början av januari, och varje länsstyrelse har ansvar för att kontrollera att lagen efterföljs. De butiker som inte följer lagen riskerar böter.

SVT Nyheter Västmanland hängde med inspektörerna Mikael Wulff och Ludvig Hammarlund när de kikade till butikerna på Erikslund. Delades det ut några böter? Det får du se i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet