Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Har du sett millitärklädda soldater i kvarteret? Här är anledningen. Foto: Ludwig Vesterström/SVT. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Hemvärnet samlar in 40 000 coronatester åt FHM – följ med på operation Gloria 14

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har hemvärnet hämtat de självtester som Folkhälsomyndigheten skickat ut i syfte att kartlägga smittspridningen i landet. Totalt har 40 000 slumpmässiga prover skickat ut till privatpersoner – i Västmanland rör det sig om cirka 250 coronatester.

– Just nu är vi fyra stycken från den 22:a hemvärnsbataljonen som löser uppgiften, säger Mattias Björlestrand, fänrik hemvärnet Västmanland.

För att få en översikt på hur smittspridningen ser ut i landet inför fas-4 vaccinationen, har Folkhälsomyndigheten skickat ut 40 000 slumpmässiga coronatester. Testerna samlas sedan in av hemvärnet där uppdraget går under namnet operation Gloria 14. Anledningen till att det är just Gloria 14 är pågrund av att man vid 14 tidigare tillfällen gjort liknande insamlingar av självtester.

– Vi samverkar med försvarmakten och understödjer Folkhälsomyndigheten i insamlingen av självtester som personer i Västmanlands län har fått, säger Mattias Björlestrand.

I klippet följer vi med när hemvärnet hämtar coronatester.

Mattias Björlestrand, fänrik och ställföreträdande plutonchef hemvärnet Västmanland. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet