Foto: TT

Förändringar på gång i regelverket för Västerås hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Den kommunala hemtjänstutföraren i Västerås, VVO, dras med stora underskott. Därför har kommunen gjort en utredning – som nu föreslår att man ska se över möjligheten att likställa regelverket för alla hemtjänstutförarna.

Ända sedan lagen om valfrihet (LOV) började tillämpas i Västerås 2008 har den kommunala utföraren Västerås vård och omsorg (VVO) drivit sin verksamhet med underskott.

Åtgärder som Äldrenämnden har vidtagit har lett till ytterligare underskott för VVO, som i höstas flaggade för att de räknade med att gå 30 miljoner kronor back till 2018.

Lika villkor för alla utförare

Nu föreslår en utredning att Äldrenämnden ska titta på möjligheten att ge VVO lika villkor som de privata utförarna, som idag till exempel har möjlighet att välja bort kunder i kommunens ytterområden.

Effektiviseringar inom VVO bedöms inte vara ett alternativ.

– Det kan finnas vissa möjliga effektiviseringar, bland annat vad gäller sjukfrånvaron. Men de har snävat in så mycket de kan och orkar. Det de ser är att de vill konkurrera på lika villkor som övriga utförare, till exempel kunna välja att bara vara i de centrala delarna, säger äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson (S).

Diskuteras på onsdag

Hon betonar att eventuella ändringar i regelverket inte får resultera i att äldre i ytterområden inte får någon hemtjänst alls.

– Ett av uppdragen kommer bli att se hur vi ska göra med de verksamheter som ingen vill ha, säger Solveig Nilsson.

Kommunstyrelsen kommer att diskutera utredningen vid sitt sammanträde nästa vecka, och då formulera ett uppdrag till Äldrenämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.