Behovet av fler bussförare är stort de kommande åren. Nu söker Svelalandstrafiken fler och helst kvinnor. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Därför vill Svealandstrafiken se fler kvinnor bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Svealandstrafiken är inte bara på jakt efter lämpliga personer som vill bli bussförare, utan gärna kvinnor som vill utbilda sig till yrket. Ett av målen är att varje kull på utbildningen ska ha cirka 50-60 procent kvinnliga deltagare.

– De har oftast en bra kompetens utifrån att de tidigare har jobbat i handel eller vård, säger Niclas Ögren trafikchef på Svealandstrafiken.

Behovet av fler bussförare är stort de kommande åren. Nu söker Svealandstrafiken fler förare och helst kvinnor. Av sammanlagt 877 förare är 135 kvinnor idag, vilket ger en andel på 15,4 procent.

– Det är ett mansdominerat yrke. Då får vi oftast manliga sökande. Det är ett strategiskt beslut från oss att bedriva körskolan för att kunna få in rätt kompetens i vår verksamhet, säger Niclas Ögren trafikchef på Svealandstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.