Foto: Ur polisens förundersökning

Förberedde rån – greps av polis

Publicerad

Två män, 23 och 36 år, stoppades i en bil när de var på väg att utföra ett rån. Männen bar skyddsvästar och i bilen hittades en softair gun och rånarluvor.

I en väskan fanns också diverse inbrottsverktyg. Nu åtalas duon för förberedelse till rån. Enligt åtalet har ”godset varit särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid rån eller grov stöld.”

– När det gäller förberedelsegärningen så behöver man inte veta exakt vem eller vad de skulle råna, men jag påstår att de skulle råna en person på droger, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Männen nekar till brott.

Skulle hälsa på farmor

I förhör har 23-åringen sagt att 36-åringen skulle skjutsa honom till Kungsör för att 23-åringen skulle träffa en socialsekreterare. Sedan skulle 23-åringen träffa sin farmor.

Enligt 36-åringen ville han vara sjyst  och skjutsa 23-åringen till en person som som säljer piller.

Ingen av dem påstås känna till väskan med rånattiraljer.

Bar skyddsvästar

På frågan varför de bar skyddsvästar har de misstänkta svarat att det var för deras egna säkerhet eftersom de båda har skulder till personer de inte vill namnge.

Vid en tömning av deras mobiltelefoner har polisen hittat en sms-konversation där 23-åringen skriver till 36-åringen:

”Plocka av NN allt han har”.

36-åringen svar:

Okej. Aa, jag hör av mig snart, ja ska bara klä på mig”.

23-åringen svarar:

”Oki men annars åker jag själv men enklare med två stycken?”

Det var den 21 mars som männen kontrollerades av polis i Arboga. De greps, anhölls och har suttit häktade sedan slutet av mars.

Rättegången mot duon inleds den 19 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.