Förbluffande uttalande av regionrådet – hon borde ha bättre omdöme

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Oberoendet är det viktigaste vi har som nyhetsmedier. Den kunskapen borde sitta i ryggraden på en politiker som Denise Norström (S).

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

Denise Norström (S), ordförande för regionstyrelsen i Västmanland, är en veteran i sammanhanget, med stor medievana. Därför är hennes uttalande från det digitala möte om covid-vaccinet, med bland andra statsminister Stefan Löfvén och flera nyhetsmedier, förbluffande:

”Vi behöver kanske ha en gemensam hållning och en överenskommelse om att här gäller det att vara noga med att vi inte skrämmer människor.”

Hon vill inte att medier använder svarta rubriker i onödan och att vi jobbar gemensamt för den goda saken.

Är inte det bra då? kanske någon frågar sig. Det är inte svårt att tänka sig att syftet är gott.

Jag vill också ha färre coronasjuka, färre dödsfall, och förstår att vaccinet är vägen dit. Vi tar vårt ansvar här på SVT Nyheter Västmanland genom att anpassa vårt arbetssätt, jobba delvis hemifrån och noga hålla avstånd till både de vi intervjuar och varandra.

Men i nyhetsrapporteringen handlar det om att oberoende rapportera händelseutvecklingen. Det handlar om att belysa också det som är obehagligt. Ibland innebär det svarta rubriker (som förstås ska ha täckning i det vi rapporterar) även om någon kanske tycker att det är i onödan.

Ur sändningstillståndet för SVT: ”Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället”.

Det låter sig inte paras med en ”gemensam hållning” med politiker. Den som hör av sig till oss ska vara trygg med att vi aldrig någonsin krokar arm med myndigheter.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.