Alex Stendahl, vd för InfoSolution, företaget som sköter egenprovtagningen för corona i Västmanland. Foto: SVT

Företaget bakom kritiserade coronatestningen: ”Vi har rett ut de allra flesta frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen stod de första provtagningsbussarna redo på flera platser i Västmanland för att ta emot invånare som ville veta om de hade corona eller inte. Kort därefter hotade facket om skyddsstopp på grund av risk för testpersonalens hälsa.

– Vi fick svidande kritik av facket och i många fall var det rätt, men nu har vi rett ut de allra flesta frågorna, säger Alex Stendahl, vd för företaget som sköter testningen.

De allvarliga brister som facket påpekade grundar sig enligt Alex Stendahl i arbetsmiljön som uppstod under den första dagen när testningen drog igång. På grund av ett missförstånd med tiden hade det bildats en kö av människor som ville testa sig när provtagningsbussarna slog upp sina dörrar.

– Vi hade en stressig situation med nyutbildad personal. Då gör man flera misstag och man glömmer någon rutin här och där. Det var det som facket såg, säger han.

Coronaviruset i Västmanland

Företaget har sedan dess lovat att förtydliga sina riktlinjer och rutiner. Bland annat om att hålla avståndet och att sätta på sig skyddsutrustning när en anställd tar emot ett körkort till exempel.

Det kommer även göras lättöverskådliga informationsblad till alla stationer för att påminna om vikten att följa rutinerna.

Diskussion om skyddsutrustning

Det råder dock fortfarande osäkerhet om vad för typ av skyddsutrustning som krävs för den här nya typen av arbetsplats. Under fredagen hade därför företaget möte med regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

– Enligt honom är risken för smitta låg efter de åtgärder vi nu tagit och han ansåg att vår skyddsutrustning är gedigen. Kanske till och med överflödig i vissa fall. Vi har därför en diskussion om skyddsutrustningen, till exempel om vi behöver ha plastförkläden eller inte, säger Alex Stendahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet