– Generellt är grundvillkoren liknande över hela branschen, men rådet är som alltid att höra sig för med sitt försäkringsbolag, säger Ingrid Fils. Foto: SVT

Försäkringsjuristen: Villaförsäkringen kan ersätta viss skada av vilda djur

Publicerad

Om en grävling tagit sig in i husgrunden eller i byggnaden och orsakat skada på fastigheten finns viss hjälp att få via sitt försäkringsbolag.

– Villaförsäkringen kan ersätta kostnader för att reparera skador på byggnad men inte andra kostnader, säger Ingrid Fils, försäkringsjurist.

SVT Nyheter Västmanland stämde av med fem av de större försäkringsbolagen vilken hjälp som finns att få om en grävling flyttat in under ens bostadshus eller sommarstuga.

Generellt kan villa- eller fritidshusförsäkringar ersätta kostnader för skador som vilda djur som tagit sig in i bostadshus orsakar, men inte andra kostnader som uppkommer till exempel i samband med att man försöker få bort djuret.

–  Bland de skadehändelser som försäkringen kan täcka nämns förutom till exempel brand och vattenläckage också skada på bostaden orsakat av vilda djur, säger Ingrd Fils, som är försäkringsjurist hos Länsförsäkringar Bergslagen.

– Sättningsskador, på grund av att grävlingar grävt under byggnaden, ersätts dock inte från försäkringen, uppger hon.

Tips om grävlingen flyttat in

  • Ett gångsystem i ett grävlingsgryt kan vara upp till tio meter långt i olika våningar. En grävling under ens hus kan därmed orsaka stora skador, som sättningar i huset.
  • Försök att avskräcka den genom att applicera trasbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver
  • Ingången bör sättas igen och husgrunden tätas. Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute
  • Kontrollera om grävlingen är borta genom att ställa en pinne på lut framför öppningen

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.