Foto: Melker Blomberg / SVT

Forskaren: Ovanligt att kvinnor dödas av okända gärningsmän

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2017 mördas en kvinna när hon slänger sopor vid en återvinningscentral i Surahammar. Året efter mördas en annan kvinna vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta. Gemensam nämnare för morden är att de olika gärningsmännen i båda fallen inte hade någon som helst koppling till kvinnorna som mördades. Den här typen av dödligt våld är dock väldigt ovanlig.

Shilan Caman är forskare vid Karolinska institutet och verksamhetsutvecklare på Rättsmedicinalverket. Hon forskar på dödligt våld och har i en studie granskat sådana fall mellan 1990 och 2013.

– I genomsnitt så är det ungefär 27 kvinnor som faller offer för dödligt våld varje år. Av de uppklarade fallen så är det en låg andel där gärningsmannen och det kvinnliga offret inte känner varandra sedan tidigare, ungefär sex procent av fallen, säger Shilan Caman.

Vanligast: Utdelas av närstående

Det vanligaste dödliga våldet mot kvinnor utdelas i deras hemmiljö av en närstående. Ungefär 25 procent av allt dödligt våld i Sverige är direkt partnerrelaterat.

– Det vanligaste är att det dödliga våldet sker av en dåvarande eller före detta partner och ofta i samband med någon form av separationsprocess. Ofta har det också förekommit våld i relationen tidigare, säger Shilan Caman.

”Måste finnas tydliga riktlinjer”

För att förhindra dödligt våld mot kvinnor så menar Shilan Caman att arbetet med det icke-dödliga våldet måste stärkas.

– Där kan vi göra mer. Ett sätt är utbildning av personal som möter våldsutsatta och våldsutövare i sitt yrke för att kunna fånga upp dem. Det är dock en ledningsfråga. Det måste finnas tydliga riktlinjer och arbetssätt, så man vet vad som ska göras, när och av vem. Det ska inte vara upp till eldsjälar att ta sig an de här fallen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.