Beslut om tiggeriförbud skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Surahammar väljer att inte besluta huruvida ett tiggeriförbud ska införas i kommunen. Istället kommer kommunen vänta på beslutet om ett nationellt tiggeriförbud som ska fattas senare i år.

Moderaterna i Surahammar lade under mars förra året en motion för att införa tiggeriförbud i Surahammar. Enligt motionen är tiggeri inte ett lämpligt sätt att försörja sig på och att människor riskerar att utnyttjas.

– Jag hoppas verkligen att den går igenom. Vi får vänta och avvakta. Jag hoppas vi kan besluta om motionen i dag, säger Johanna Olofsson från Moderaterna i Surahammar.

Enligt Johanna Olofsson kan beslutet dock dröja till senare i år. Detta i väntan på det beslut som väntas ta i riksdagen gällande ett nationellt förbud mot tiggeri.

– Jag hoppas att vi ändå kan besluta om det i dag, då det visar att vi ligger i framkant, säger hon.

Kommunstyrelsen vill vänta

Men Socialdemokraterna hoppas snarare på det senare alternativet att invänta riksdagens beslut.

– Vi har egentligen inga stora beskymmer med tiggeriet i kommunen. Vi räknar med att ha majoriteten med oss och att kommunfullmäktige beslutar att invänta riksdagens besked, säger Leif Carlberg (S) kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Räknar du med debatt?

– Vi har olika åsikter om det, så klart att det kan bli debatt, säger han.

Beslutet skjuts upp

Under kvällen valde kommunfullmäktige att rösta på kommunstyrelsens beslut. Beslutet skjuts upp i väntan på det nationella beslutet som väntas senare i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer