Oskar Lind får hjälp av plåtslagare Patrick Johansson. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Försöker locka nya plåtslagare på träslöjden

Uppdaterad
Publicerad

50 plåtslagare kommer att saknas i Västmanland de närmaste 3 åren. Nu försöker branschen rekrytera tidigt – redan på högstadiet.

PVF, som är en branschorganisation för bland annat plåtslagare, besökte Nybyggeskolan i Västerås. Målet för besöket var att locka unga till plåtslagaryrket. Det gör man genom att byta ut en vanlig träslöjdslektion med plåtslageri.

– Vi har varit på ganska många orter i Sverige och sett att där vi gjort insatser så har antagningen till plåtutbildningen på orten ökat, säger Therese Berganäs som är projektledare på PVF.

Få känner till yrket

Patrick Johansson är plåtslagare och verksam i Västmanland, och han menar att ett av problemen är att få känner till vad plåtslagare är för yrke:

– Jag har föreläst i ett tiotal klasser, och det är kanske en elev som har vetat att det finns plåtslagare. De andra vet inte vad det är. Det har inte funnits någon marknadsföring överhuvudtaget. Jag hade inte heller någon aning när jag valde till gymnasiet, så det är klart att det har varit för dåligt, säger han.

Tänker om inför framtiden

En av eleverna som var med på lektionen var Oskar Lind. Han kan efter dagens lektion tänka sig att bli plåtslagare.

– Just nu satsar jag på att bli kodare, för att kunna göra hemsidor och spel och sådant. Men om det inte funkar, då tänker jag nog bli plåtslagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.