Någon försökte lura kvinnan att skicka iväg en stor summa kontanter till London. Foto: TT

Försökte lura 90-åring att skicka kontanter till London

Uppdaterad
Publicerad

En 90-årig kvinna i Västmanland har utsatts för ett bedrägeriförsök. Någon försökte lura kvinnan att skicka iväg en stor summa kontanter till London.

Enligt polisen i Västmanland blev kvinnan uppringd av en man som sa att han ringde från hennes vårdcentral. Enligt mannen skulle 90-åringen betala för medicin hon behövde genom att ta ut 10.000 kronor i kontanter, lägga dem i ett kuvert och skicka det till en adress i London.

Dottern kunde stoppa

I samtalet uppgav mannen också ett namn på en sjuksköterska vid vårdcentralen, ett namn som kvinnan kände igen.

Innan den 90-åriga kvinnan hann skicka iväg pengarna fick hennes dotter veta vad som hänt och hon kunde förhindra att bedrägeriet lyckades.

Någon misstänkt finns inte i nuläget.

Polisen uppmanar: Prata med äldre släktingar

Polisen i Västmanland konstaterar att det här är en typ av brott där kriminella försöker utnyttja äldre människors godhet och uppmanar alla att hjälpa till att förebygga den här typen av brott.

”Prata gärna med dina äldre släktingar och bekanta. Det är viktigt att påminna att man aldrig ska lämna kontanter eller sitt bankkort och koder till personer som tar kontakt över telefon”, skriver polisen på sin Facebook-sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.