Romfartuna blev Amanda Karlkvists första damlag. Foto: SVT

”Första gången jag är helt accepterad”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är kvinna, pappa till två barn och spelar damfotboll i Västmanland – så beskriver hon sig själv. Amanda Karlkvist vet vad det betyder när idrotten lyckas vara inkluderande.

– Det här är första stället som jag inte blivit ifrågasatt eller uttittad. Det är första gången någonsin, alltså sen jag började min resa, som jag är helt accepterad, säger Amanda Karlkvist.

Amanda Karlkvist levde som man i över 25 år och spelade herrfotboll som yngre. När hon ville återuppta fotbollen blev Romfartuna GIf i Västerås hennes första damlag.

Hon sökte runt på internet och såg att det nystartade division 4-laget sökte spelare.

– Och jag tänkte: Varför inte? Jag borde kunna få spela damfotboll, berättar hon.

LÄS MER: Idrottslag bara för transpersoner har fått eko ute i landet

För lagledare berättade Amanda Karlkvist direkt om sin bakgrund, att senare berätta för resten av tjejerna i laget var nervöst säger hon.

– Eftersom det fortfarande är så mycket....vi är ju inte accepterade överallt riktigt än så man har sina tvivel ibland. Det här betyder jättemycket, att jag inte behöver bry mig om vem jag har varit. Och inte de andra i laget heller. Vi är här för att spela fotboll och ha kul.

Jobbar för att inkludera

Romfartuna GIF tillhör de föreningar som jobbar aktivt för att vara öppna och för alla ska känna sig välkomna. Och enligt lagledarna fanns aldrig några tveksamheter kring att Amanda skulle få spela damfotboll med dem.

För att veta att allt också var enligt reglerna, och för att kunna bemöta eventuella frågor från andra lag i serien, tog de kontakt med Svenska fotbollförbundet.

Wictoria Zetterberg, spelande assisterande tränare Foto: SVT

Se hela reportaget på svtplay.

”Inte så kritiska som vi trodde”

Efter några veckor av mailkonversation och koll av förbundets jurister var allt i hamn.

– Men det som också är så positivt det är att vi inte har hört ett enda ord från något annat lag i serien eller någon annan förening. Och det trots att serien har varit väldigt jämn och vi också varit med i toppstriden, säger Wictoria Zetterberg, spelande assisterande tränare.

– Så det känns jätteskönt att man inte är så pass kritiskt som vi kanske faktiskt själva trodde folk skulle kunna vara.

Idrott och HBTQ

Under hösten har SVT Sport satt fokus på HBTQ-personers situation inom idrotten, i programserien Regnbågshjältar i TV och via artiklar, klipp och inlägg på sin temasida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.