Under första rättegångsdagen presenterades bland annat en övervakningsfilm som en viktig del i bevisningen. Filmen visar hur den misstänkte mannen släpar stora säckar innehållande kvinnans kvarlevor i kvinnans trappuppgång enligt åklagaren. Foto: Polisen/SVT

Övervakningsbilder kan fälla 54-årigen för styckmordet – nekar till anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot den 54-årige man som misstänks för mordet på en 57-årig kvinna från Västerås i maj förra året. Mannen nekar till all inblandning, men enligt de bevis som kommit fram under förundersökningen ska han ha styckmördat kvinnan, i hennes egen lägenhet på Pettersberg i Västerås.

Mordet tros ha begåtts mellan den 18-20 maj 2017. Åklagaren har inte kunnat fastställa hur mordet gick till, men bevis pekar på att det har skett i kvinnans bostad.

Kvinnan och mannen hade en våldsam relation under flera års tid. Hennes närmaste familj har vittnat om hur kvinnan regelbundet utsattes för grov misshandel och att hon gång på gång anmälde honom till polisen. Mannen dömdes aldrig och förnekar att han skulle ha använt våld mot kvinnan.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Genombrott en månad senare

Flera sökinsatser utfördes under det efterkommande året, då bland annat dykare genomsökte Svartån, utan resultat. I april 2018 kom genombrottet i utredningen då kvinnans kvarlevor påträffades av en privatperson som var ute och gick med sin hund  i ett skogsområde utanför Önsta gryta. Månaden senare hittade Missing People ytterligare kvarlevor när de genomsökte andra delar skogområdet.

Första rättegångsdagen

Under torsdagen startade rättegången och åtalet innefattar förutom misstanken om mord, även brott mot griftefrid och bedrägeri mot samma kvinna.

Enligt målsägandebiträdet Gustav Widén har kvinnans anhöriga haft ett tufft år.

– Det har varit väldigt jobbigt och påfrestande. Det har varit en lång historia. Det har pågått sedan maj förra året och de anhöriga har varit nära hela tiden så det är naturligtvis väldigt jobbigt, säger Gustav Widén.

Kammaråklagare Jenny Alriksson vill inte göra några uttalanden under pågående rättegång, men den misstänkte mannens försvare Per Svedlund menar att hans klient hoppas på en friande dom.

Nekar till misstankarna

Hur kommenterar ni att det finns så mycket teknisk bevisning som pekar mot honom?

– Vi har inte kommit till hans förhör än så jag måste nog avvakta tills han ska höras i domstolen med det. Men han nekar till misstankarna och hans ståndpunkt och mitt arbete är att han ska frikännas, säger Per Svedlund.

Detta har hänt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet