Den 24-årige mannen som misstänks för grovt olaga hot mot Rudbeckianska skolan i Västerås menar att gärningarna var ett sätt att komma i kontakt med psykiatrin. Foto: Jenny Berggren

Försvarsadvokaten om hoten mot Rudbeckianska gymnasiet i Västerås: ”Han ville bli körd till akutpsyk”

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-åriga mannen som misstänks för grovt olaga hot mot Rudbeckianska gymnasiet har, via sin försvarsadvokat, berättat att syftet med mejlen var att bli körd till akutpsyk.

– Han är chockad över det som hänt. Det han ville var att polisen skulle hämta honom och köra honom till akutpsyk, som de har gjort tidigare, säger advokat Cathrine Örte.  

Hon berättar att mannen haft regelbunden kontakt med psykiatrin under en längre tid, att han utgick från att mejlen aldrig skulle komma till skolans kännedom. 

Rättsläkare misstänker psykisk störning

Inför rättegången har mannen genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, en mindre rättspsykiatrisk undersökning, som visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Läkare Jonas Forsman skriver i utlåtandet att mannen även kan ha varit sjuk vid tidpunkten för gärningen.  

– Jag har ingen kommentar till det och jag kommer att begära stängda dörrar när rättegången börjar, säger Cathrine Örte.  

Natten till torsdagen den 4 april tog polis och skolledning beslutet att stänga Rudbeckianska gymnasiet efter att flera hot riktade mot skolan inkommit till polisen.

Hör åklagare Eva Morén förklara varför mannen misstänks för grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.